Màng lọc không khí HEPA là gì?

màng lọc hepaMàng lọc HEPA (bộ lọc HEPA) được trang bị hầu hết trong các thiết bị hút bụi, trong đó nổi bật nhất là máy lọc không khí. Nếu bạn đã từng đến siêu thị thì đã được nghe rất nhiều về cụm từ bộ lọc HEPA hoặc chính bạn đã đọc nó trên máy. Vậy màng lọc HEPA là gì? Tại sao máy lọc không khí sử dụng bộ lọc HEPA lại đắt hơn các dòng máy khi không sử dụng. Hãy cùng chúng tôi tìm hiểu ở bài viết này.

Máy lọc không khí Sharp FP-F30EMáy lọc không khí Panasonic F-PXJ30AMáy Lọc Không Khí Xiaomi Mi Air Purifier ProMáy lọc không khí bắt muỗi Sharp FP-GM30E-BMáy lọc không khí Sharp FP-F40E-WMáy lọc không khí Sharp FU-A28EV-W
Sharp FP-F30EPanasonic F-PXJ30AXiaomi Mi Air Purifier ProSharp FP-GM30E-BSharp FP-F40E-WSharp FU-A28EV-W
Công suất tối đa 180 m3/giờCông suất tối đa 210 m3/giờCông suất tối đa 520 m3/giờCông suất tối đa 180 m3/giờ Công suất tối đa 240 m3/giờ Công suất tối đa 168 m3/giờ
Màng lọc HEPA lọc sạch không khíMàng lọc HEPA lọc sạch không khíMàng lọc HEPA lọc sạch không khíMàng lọc HEPA lọc sạch không khí Màng lọc HEPA lọc sạch không khí Khả năng lọc sạch bụi
Có chức năng tạo IonMàng lọc khử mùi hiệu quảtrang bị thêm màn hình hiển thị OLED, tích hợp wifiBắt muỗi hiệu quảCó chức năng tạo Ion, công nghệ Inverter tiết kiệm điệnCó chức năng tạo Ion
Chế độ HAZE thông minh
Công nghệ diệt khuẩn NanoE
Cảm biến laser có khả năng phát hiện và loại bỏ bụi bẩn có kích cỡ chỉ 0,3 micronCó chức năng tạo Ion, chế độ HAZE thông minhChế độ HAZE thông minhMáy lọc không khí rẻ nhất
Dùng cho phòng 21m2Dùng cho phòng 20m2

Dùng cho phòng 60m2, hiệu quả với phòng 37m2Dùng cho phòng 21m2 Dùng cho phòng 30m2 Dùng cho phòng 21m2
Giá tham khảo 2.2 triệu
Giá tham khảo 3 triệu
Giá tham khảo 4 triệuGiá tham khảo 3.4 triệu Giá tham khảo 3.4 triệuGiá tham khảo 1.7 triệu

Mua ngay

Mua ngay

Mua ngay

Mua ngayMua ngayMua ngay

Màng lọc HEPA là gì?

Thuật ngữ HEPA (High efficiency particulate air) là công nghệ được phát triển từ những năm 1940 nhằm loại bỏ bụi phóng xạ gây ô nhiễm.

Về cấu tạo, bộ lọc HEPA gồm nhiều lớp sắp xếp ngẫu nhiên từ các sợi sợi thủy tinh có đường kính từ 0.5 đến 2.0 micromet (0.0025 đường kính sợi tóc), do đó bộ lọc có thể hút một số lượng lớn các hạt rất nhỏ, có khả năng gây hen suyễn và dị ứng hô hấp cho con người mà máy hút bụi bình thường khác không hút được như lọc phấn hoa, bào tử nấm, lông thú và khói.

Cấu tạo màng lọc không khí
Máy lọc không khí có nhiều lớp màng để lọc bụi , vi khuẩn, nấm mốc

Hiện nay loại màng lọc hữu ích này được sử dụng ở rất nhiều lĩnh vực khác nhau: công nghiệp, y tế, hàng hải, thí nghiệm….và đặc biệt là trong các không gian có con người sinh sống. Ta có thể kể đến những nơi được lắp đặt màng lọc Hepa: Trên ô tô, trong bệnh viện, phòng thí nghiệm, nơi cần bảo quản thực phẩm tươi sống và thiết bị ngành y tế, tàu vận tải biển…và đặc biệt lắp nhiều trên các loại máy hút bụi.

Với việc ứng dụng quá rộng rãi nên đôi khi màng lọc HEPA còn được gọi với nhiều tên là màng lọc bụi bẩn, màng lọc bụi phòng sạch, màng lọc cho bệnh viện, màng lọc bụi chuyên phòng thí nghiệm hay còn được gọi phổ biến là màng lọc máy lọc không khí.

Máy hút bụi sử dụng màng lọc HEPA có thể loại bỏ phần lớn các hạt phấn hoa, bào tử nấm, khói, lông thú vật, vi khuẩn và các tác nhân gây dị ứng, hen suyễn và bệnh hô hấp trong không khí. Trong khi đó, máy lọc thông thường sẽ thải chúng trở lại ra không khí.

Các dạng bộ lọc HEPA

Trên thị trường hiện nay có 3 loại bộ lọc HEPA gồm: HEPA, EPA, ULPA tiêu chuẩn Châu Âu EN 1822:2009

Chỉ số trên màng lọc ULPA

ULPA là viết tắt của Ultra Low Penetration Air Filter – hay còn gọi cách khác là Ultra – Hepa với khả năng lọc đến 99.999995% bao gồm các dạng bụi bẩn phấn hoa, khói thuốc, bụi… có kích thước 0.3 micromet trở xuống.

 • U15: lọc được 99.9995% bụi bẩn
 • U16: lọc được 99.99995% bụi bẩn
 • U17: lọc được 99.999995% bụi bẩn

Chỉ số trên bộ lọc HEPA

 • H13 lọc được 99.95% bụi bẩn
 • H14 lọc được 99.995% bụi bẩn

Chỉ số trên màng lọc EPA

EPA được viết tắt của từ Efficient Particulate Air Filter với 3 chỉ số có khả năng lọc bụi khoảng 99.5%.

 • E10 lọc được 85% bụi bẩn
 • E11 lọc được 95% bụi bẩn
 • E12 lọc được 99.5% bụi bẩn

Tại sao bạn nên sử dụng máy có màng lọc HEPA?

Nếu gia đình bạn có trẻ nhỏ hoặc người già mắc các chứng bệnh về hô hấp, hen xuyễn hoặc bạn có nuôi thêm thú cưng thì giải pháp lựa chon máy lọc có bộ lọc HEPA là rất lý tưởng. Màng lọc HEPA có thể loại bỏ các hạt siêu nhỏ gây triệu chứng hen suyễn trong không khí, nó kết hợp với các loại màng lọc khác tạo cho một không khí trong lành và tinh khiết. Bộ lọc HEPA có mặt hầu hết trên các dòng sản phẩm máy lọc không khí Sharp, Panasonic, Coway, Hitachi, Xiaomi….

Bộ lọc HEPA của máy lọc không khí có chức năng loại bỏ các hạt bụi, chất gây ô nhiễm có trong không khí với kích thước nhỏ tới 0.3 micromet (khoảng bằng 0,0025 đường kính 1 sợi tóc), hiệu suất lọc có thể đạt đến 99.97 %.

tác nhân gây bệnh hen xuyễn, hô hấp
Tác nhân gây bệnh hen xuyễn, hô hấp

Bộ lọc HEPA có xếp hạng càng cao thì càng hút bụi hiệu quả hơn. Bộ lọc HEPA 10 có thể lọc được 85% các hạt trong không khí, trong khi bộ lọc HEPA 12 thì loại bỏ được 99.5% và bộ lọc HEPA 13 thì được 99.9% các hạt có đường kính 0.05 – 0.15 micromet trong không khí.

Cách vệ sinh bộ lọc HEPA?

Bộ lọc HEPA thường có tuổi thọ 2-3 năm khi sử dụng, tùy thuộc vào môi trường mà nó làm việc. Bộ lọc HEPA không được rửa, nhúng trực tiếp vào nước, bộ lọc sẽ hỏng nhanh và khi hư hỏng, biến dạng, bạn không thể tái sử dụng vì khả năng lọc đã không hiệu quả như trước.

Sau khi lấy bộ lọc khỏi thân máy, bạn sử dụng các chổi lông mềm quét, phủi bay bụi, vết bẩn bám trên bề mặt. Nếu dùng máy hút bụi, bạn nên sử dụng đầu hút khe, điều chỉnh lực hút vừa phải và hút theo chiều ngược với chiều không khí vào để bảo vệ bộ lọc. Tuyệt đối không nên dùng chất tẩy rửa mạnh để vệ sinh vì các hóa chất sẽ ăn mòn, làm giảm độ bền và khả năng lọc của bộ phận này.

Chúng ta nên vệ sinh bảo dưỡng định kì máy lọc không khí để giúp máy được bền hơn, đối với bộ lọc HEPA chúng ta cần thay nó nếu hiệu quả lọc bụi của nó kém. Nên thay trong vòng 1-2 năm khi sử dụng để đạt hiệu quả tốt nhất.

Trên đây là những tìm hiểu chi tiết về màng lọc HEPA cho máy lọc không khí. Nếu bạn có chút tiếng anh, bạn có thể đọc chi tiết hơn dưới đây.

Is A HEPA Filter Really Necessary?

Should you choose a HEPA filter over other alternatives?

At first glance there may seem to be added expense in your initial purchase. You may feel that replacement filters will expensive and cumbersome. With so many air cleaners promising to be “silent” or have “no messy, expensive filters” you might feel that HEPA filter air purifiers are a second rate option. Is the marketing of well-heeled consumer product companies really doing justice to this mainstay of air purification?

I feel that many people are being misled by the disinformation of irresponsible marketing campaigns. That is one of the reasons for building this site. Multiple chemical sensitivity, allergy and asthma are problems I am personally familiar with. So finding effective air purification systems has been a priority in my life for the last fourteen years.

Ultimately I came to the conclusion that a HEPA air filtration system is the best solution available. I believe that you too will benefit from a HEPA air cleaner.

To explain why let’s start with the most basic questions you should ask when deciding on an air purifier.

Questions you should ask of any air purifier

 • What will the air cleaner remove from your home air? What will it not?
 • What is the efficiency rating of the air cleaner? How effective is the technology it uses to clean the air?
 • Will the air purifier clean the air in a room as large as you need? How many air changes per hour will it provide in that size room?
 • How easy or difficult is it to change or clean the filter? How often is this maintenance necessary?
 • How much do filters cost? Are they readily available?
 • How much noise does the filtration system make? Is it quiet enough to run while you sleep?

With these questions in mind, how effectively does HEPA air filtration give the results you’ll be most satisfied with?

Evaluating HEPA air filtration

What will a HEPA filter remove from your home air? What will it not?

HEPA filters trap allergy-causing particles like pollen, pet dander and dust mites. They also capture irritant particles like tobacco smoke. Usually some form of prefilter is used to trap larger dust particles that would prematurely clog the higher efficiency HEPA filter placed after it.

HEPA filters will not remove chemicals and odors. This is why they are often combined with activated carbon filters.

Of course, all filtering systems likewise claim to remove such particles. They likewise need to be supplemented in some way to remove odors and chemicals. The real advantage of HEPA air filtration is seen in its overall effectiveness versus these other air cleaners.

What is the efficiency rating of HEPA? How effective is the technology versus other air cleaning systems?

Only HEPA air filtration meets a standard recognized by government and industry. To receive the HEPA designation it must remove 99.97% of all particles as small as 0.3 micron in size.

While other filter media remove some particles at that size their efficiency varies and is often no greater than 50%. Even much larger particles like pollen may not be fully removed. The problem with non-HEPA filters is you have no way of knowing how effective they are.

Ion generators do not remove particles at all. Their method is to fill the air with charged particles that tend to attract other particles. These stick together and presumably settle out of the air more quickly. Some charged particles will stick to the walls and furnishings. This has been called the “black wall effect”. The EPA has expressed concern that these uncollected charged particles may even deposit within the lungs of exposed persons.

Ionic air cleaners that use collector plates are called electrostatic precipitators. Their efficiency at particle collection tends to be no greater than 80%, much less than HEPA air filtration. Studies have shown that the collection efficiency can be reduced to as little as 20% in as few as three days due to particle loading of the collector plates.

Some people claim that ozone generators clean the air by destroying the contaminants. Scientific studies have shown this to clearly not be the case. Ozone can react with pollutants but the partial breakdown byproducts that result can be more numerous and more dangerous than the original pollutants. Ozone generators’ efficiency at removing contaminants is essentially zero.

If you really want the most effective air cleaning available then HEPA air filtration is your best choice.

Will the air purifier clean the air in a room as large as you need? How many air changes per hour will it provide in that size room?

HEPA air filtration is the most effective means to clean large volumes of air rapidly.

Of course, these air purifiers come in a wide variety of sizes allowing you to choose according to your needs. Some Allerair air cleaners reportedly cover areas as large as 1800 sq. ft.

However, that is at a reduced number of air changes per hour. Even so, the total capacity of these fan forced air cleaners is always far greater than other systems.

In ionic air cleaners that use no fan the speed of ionized air being pulled through the unit is quite low. This means a very much-reduced ability to clean large volumes of air.

Where ionic air cleaners have an added fan the air speed has to be kept low also. This is because a fast moving air stream would not permit the charged particles to be deflected onto the collector plates. Again, you don’t get the ability to clean large volumes of air quickly.

How easy or difficult is it to change or clean the filter? How often is this maintenance necessary? How much do filters cost? Are they readily available?

One of the greatest scams in the air purifier market among non-HEPA air cleaners is to sell a cheap air purifier and then bilk the customer later with pricey regular filter changes. Sometimes the filters are hard to come by, either the store selling the air cleaner doesn’t carry the filters or is chronically out of stock.

The actual cost of a replacement HEPA filter may seem high compared to a non-HEPA filter. However, consider that replacement may be once every two, five, even eight years in the case of the Allerair AirMedic. This means the annual cost to have clean air is low by comparison.

With ionic air cleaners you avoid the cost of replacement filters but cannot avoid the necessity of constant maintenance cleaning of the collection system. Many owners have complained at how difficult it is to properly clean closely spaced collector assemblies. A collector grid that isn’t cleaned regularly doesn’t clean the air and can develop a residue on the plates that will not come off. This permanently reduces its ability to clean.

HEPA air filters are very easy to change. Manufacturers have made certain tools are never required and most can be completely replaced in less than five minutes.

All things considered, HEPA air filtration is simple, easy, low maintenance and low in long term cost while offering the best air cleaning possible.

How much noise does the filtration system make? Is it quiet enough to run while you sleep?

HEPA air filtration tends to be the noisiest because of the fan forcing air through the system. However, high quality HEPA air purifier manufacturers recognize this and do their best to keep noise levels as low as possible. All offer low speed settings that are quiet enough to sleep without disturbance.

If you choose the right size air purifier it will be able to give sufficient air changes per hour at a lower speed setting. This keeps noise low and gives you additional cleaning capacity at a higher setting in the event it is needed, like after a cooking mishap.

Ionic air cleaners may have an edge in the “silence is golden” department, but this comes at the expense of performance.

I encourage you to put greater value on air cleaning performance and choose HEPA air filtration.

If you would like to consider air purifiers from companies that keep your needs in mind and offer truly effective and reliable air purification IQAir, Allerair, Austin Air and BlueAir are among the best.

The True HEPA Filter Revealed

If you worked in a military or government procurement office the term True HEPA filter would have no meaning. Nor would it mean anything if you were contracting a HEPA filter supplier for industry.

Only in air purifier marketing will you see the term hyped as if it were the all-important gold standard. This is not necessarily a bad thing. Air purifier companies have one very good reason for it – Shady competitors with inferior products dishonestly associate themselves with the HEPA efficiency standard.

The term true HEPA is entirely a marketing term. In industry, government and military applications a filter is either HEPA or it isn’t. However, there are different specifications for defining HEPA.

Defining The True HEPA Filter Standard

The usual standard for measuring air cleaner efficiency health or cleanroom purposes is the MIL-STD-282 Method 102.9.1 Dioctylphthalate test (D.O.P test) which requires the filter to capture 99.97% of 0.3 micron particles. So a True HEPA filter has the proven efficiency of 99.97% at 0.3 microns by this test.

The European Standard EN1822-1 defines a HEPA filter as ranging from 85% to 99.995% efficient against a 0.3-micron challenge. However, there are specific filtration grades given to each filter spanning that range. This allows an end user to know exactly what they are purchasing. In many respects, it is a better way of expressing air filter efficiencies.

How Other Filters Compare To True HEPA

A True HEPA filter’s D.O.P.-rated efficiency is it’s minimum starting efficiency. The actual operating efficiency is higher than that, for all particle sizes from 0.001 micron upwards.

The starting efficiency of any non-HEPA air cleaner is very much lower – anywhere from 5% to 60% by the D.O.P. test. True HEPA filters are far more efficient for air cleaning than other types of filtration systems.

Filter systems like electronic air cleaners’ aluminum plates or 3M Filtrete media depend on electrostatic charges to attract dust to its plates or fibers. As the plates or fibers load up with dust, their ability to attract more dust drops dramatically.

An electronic air cleaner or 3M Filtrete-based air cleaner’s starting efficiency is usually the maximum efficiency. With use the efficiency will drop very fast and the average operating efficiency is much lower.

Some published studies have shown that an electronic air cleaner’s efficiency can drop to one-fifth of its starting efficiency within 26 hours of operation. That, plus the fact that most electronic filters are not very efficient at .3 microns and even worse for particles less than .3 microns, makes a strong case against electronic filter types.

A Few Facts About True HEPA

True HEPA filtration is used for nuclear contamination, lead and asbestos abatement, surgical facilities, tuberculosis wards (the CDC guidelines for tuberculosis transmission recommend only HEPA filters be used), clean rooms, computer rooms and other areas where clean and particle free air is essential.

True HEPA filtration is currently the only type of air purification recommended by the U.S. Government’s Department of Homeland Security and FEMA.

Contrary to the claims of misleading air cleaner ads, bacteria and viruses do not breed in true HEPA filters. HEPA filters provide a dry environment and without moisture there is nothing to keep bacteria alive, much less breed. These trapped contaminants eventually die from lack of moisture. This is why only true HEPA filters are used where health is critical as in hospital operating rooms and ICU wards. Bacteria can breed within the filter only if the air coming into the filter is moist. If such is the case, methods for killing bacteria within a HEPA filter include antimicrobial treatment of the media or a germicidal ultraviolet light.

Though it may only be a marketing term, it is born of the necessity to counteract the efforts of many impersonators. There are many air cleaners claiming to have HEPA type filters. These air cleaners have no specified performance rating, so you have no way of knowing how good it is. In many cases a high efficiency furnace filter with a MERV 13 rating would be as good as these much more expensive air cleaners.

My own personal conviction is that buying a HEPA filter air purifier is the best choice I can make.

Leave a Comment